02/05/2017

Cocktails, Magic Mirrors en een luisterend oor tijdens de Emakina Alexa Hackaton

Author: Manon Dubreuil

Alexa, mix me a Fuzzy Navel please”

Alexa, Amazon’s  spraakgestuurde virtuele assistent, kent al zo’n 7 duizend extern ontwikkelde integraties. Volgens Amazon zijn inmiddels tienduizenden ontwikkelaars bezig om deze lijst met zogeheten ‘skills’ voor Alexa uit te bouwen. Met zo’n ‘skill’ kun je Alexa van alles  laten doen, zoals het voorlezen van recepten of het bedienen van huishoudelijke apparaten.

Met een groeiend  aantal klanten die interesse hebben getoond in de mogelijkheden van Alexa, was het hoog tijd voor Emakina om eens op een creatieve manier met deze toepassingen aan de slag te gaan.

De opdracht was simpel: Hack een nieuwe Alexa skill. Na 24 uur moet er een (bij voorkeur werkende) demo staan. Alle teams presenteren aan de jury en worden beoordeeld op creativiteit, relevantie en techniek. Het beste team gaat moe, voldaan en met mooie prijzen naar huis!

Het winnende team genaamd ‘Stephen Hawking’s School of Dance’ bedacht A.L.F.R.E.D.: de Automated Liquid Fun Refreshments Dispenser. Oftewel, een voice controlled cocktail maker.

De totale oplossing bestaat uit een Alexa skill voor de voice input en output die een webservice aanroept. De webservice is het brein van A.L.F.R.E.D. en bevat alle logic met betrekking tot recepten. De webservice roept op zijn beurt een Arduino aan via de seriële poort en de Arduino bestuurt de zes pompen en 32 LEDs.

A.L.F.R.E.D. had 7 drankjes tot zijn beschikking en was met deze ingrediënten in staat de volgende cocktails te mixen:

  • Fuzzy Navel
  • Sex On The Beach
  • Hole in 1
  • Wheelbarrow
  • Gin and Tonic
  • Screwdriver
  • Vodka Tonic
  • Vodka Cranberry
  • Vodka Red Bull

Wat er precies in een Fuzzy Navel zit? Dat kan A.L.F.R.E.D. je uiteraard vertellen.

De jury was onder de indruk van de complete uitwerking van het concept – en hoe het team een totale beroepsgroep in 24 uur overbodig wist te maken. Het via stem bestellen van een drankje is vanaf het eerste moment een natuurlijke interactie. Het concept werkt zo goed dat een doorontwikkelde versie binnenkort te vinden zal zijn in het nieuwe, binnenkort te openen kantoor van Emakina Nederland!

De overwinning werd gevierd en A.L.F.R.E.D. heeft de hele avond hard mogen werken. Toen de gin op was werd A.L.F.R.E.D.’s stock aangevuld met Red Bull en werd zijn repertoire even snel uitgebreid  met een paar extra recepten. Met recht een agile oplossing dus.

Een kort overzicht van de door andere teams ontwikkelde Alexa skills:

Team ‘Los Vencedores’: Casandra

Dit team ontwikkelde in 24 uur een Alexa skill die een luisterend oor bood aan werknemers en een analyse maakt van hun emotionele gesteldheid. De jury was blij verrast door de “hack” die het team had ontwikkeld om Alexa de conversatie te laten starten alsmede het gebruik van elke cloud onder de zon. Zo werd de input van de werknemer naar de cognitive AP’s van IBM Watson gestuurd voor een sentiment-analyse.

Team ‘Alexa, surely you can’t be serious’: MagicMirror

Het team presenteerde de jury een MagicMirror voor gebruik in paskamers. De gebruiker kan met deze skill bijvoorbeeld aangeven dat een kledingstuk te groot is waarop de winkelmedewerkers op een companion app direct een taak krijgt om een kleinere maat naar de paskamer te brengen. De jury twijfelt of voice de beste interface is in een paskamer.

Team ‘Hostile Hacky Sac’: Vanessa

Hostile Hacky Sac ontwikkelde Vanessa, een office management A.I. Via Vanessa was het onder meer mogelijk je aan te melden als bezoeker inclusief het aanmelden van je auto. Het vinden en boeken van een meetingroom alsmede het bestellen van drankjes voor de meeting. Ook dit concept zal door ontwikkeld worden voor het nieuwe Emakina kantoor.

Team ‘HAL 9001’: Fritz the Fridge

HAL 9001 was als laatst aan de beurt tijdens de demonstraties voor de jury. HAL 9001 ontwikkelde een Alexa Skill die recept suggesties doet op basis van de inhoud van een koelkast. Dit team bouwde in 24 uur niet alleen de Alexa Skills maar ook een neural network dat image recognition deed om te bepalen wat er aanwezig was in de koelkast. Het werd ook direct duidelijk dat voice interactie in de keuken een goede toekomst heeft. Met de handen vol of onder de tomatensaus toch nog even het recept kunnen checken is echt een toevoeging.

Wil je meer weten over Alexa of de ontwikkelde skills? Neem contact op met Olle de Zwart, Head of Development. 

gallery image