06/24/2014

Een teleurstellende Cannes Lions 2014

Author: Alex Papanastassiou

Opinie van David Grunewald, Head of Holistic Strategy Emakina, verschenen in PUB Nieuws – Communication – 23/06/2014

Het Cannes Lions Festival is een jaarlijkse bedevaart naar het mekka van ons vak. Het is de gelegenheid om de beste campagnes ter wereld te belonen maar ook om na te denken over de toekomst van onze sector aan de hand van een aantal inspirerende seminaries.

En toch laat de editie van 2014 een wrange nasmaak na.

En dan heb ik het niet over het povere resultaat van de Belgen die met amper zeven leeuwen huiswaarts keren (t.o.v. 25 in 2013), maar over het rampzalige niveau van de seminaries.

Lions_mood

De voorbij drie jaar hadden we telkens recht op visionaire lezingen waarin dieper werd ingegaan op de evolutie van ons businessmodel, de innovaties bij de bureaus en de nieuwe consumententrends …

Dit jaar echter kregen we inspiratieloze presentaties voorgeschoteld: ronkende titels waarachter vaak promowerk schuilging. Zoals bijvoorbeeld het seminarie “Crowdsourcing & Gamification 2.0: User Engagement with a twist.” Een lezing met een ronkende titel die niets anders was dan de voorstelling van het fotoplatform Pixxers!

‘Opvulpresentaties’ waar we niets uit leerden, behalve dan dat sociale media belangrijk zijn, dat merken belangrijk zijn en dat creativiteit de motor blijft van onze branche. Dankuwel, maar dat wisten we al.

Cannes_lions

Maar wie treft schuld?

Is het eenvoudigweg onze sector die niet goed meer weet hoe zichzelf in vraag te stellen? Die een publiek niet meer kan inspireren over zijn ontwikkeling? Ik betwijfel het, (deze week brachten Dentsu en het Japanse bureau Party ons een frisse visie op de “customer experience”)

Dit jaar is het er gewoon over, beste Mister Philip Thomas

Of zijn de festivalorganisator en ceo Philip Thomas terechtgekomen in een geldspiraal ? Sinds een jaar is het aantal seminaries namelijk verdubbeld maar is de kwaliteit ook drastisch gedaald. Dit jaar is het er gewoon over, beste Philip Thomas. Hou er alsjeblieft mee op het programma vol te stouwen en breng seminaries met een visie die kunnen inspireren om nieuwe campagnes te maken die preciezer, doelgerichter en efficiënter zijn en die onze sector vooruit helpen.

Emakina_Grunewald_DavidDavid Grunewald, Head of Holistic Strategy Emakina

 

gallery image