08/03/2012

Heeft het opbouwen van een fancommunity op Facebook directe waarde voor een bedrijf?

Author: Brice Le Blévennec

Volgens recentelijk onderzoek is dit wel degelijk het geval is. Met onderzoek onder 3009 respondenten is gekeken naar zes grote merken ( 3FM / Chocomel / Essent / KPN / Optimel / UPC ) en hoe merk interactie op Facebook in de praktijk kan leiden tot een stijging in Brand Commitment. Uit het onderzoek blijkt dat bij gemiddeld 30% van de fanbase de brand commitment is toegenomen  NA het moment dat zij fan werden van een merk op Facebook. Met als uitzonderlijke klapper KPN: van KPN blijkt zelfs dat maar liefst 56% van de fans een hogere brand commitment laat zien dan voor het moment dat zijn fan waren van KPN op Facebook.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de brand commitment hoger zodra er meer interactie is met het merk. Zo blijkt dat Optimel gebruikers tot 9% meer van het product zijn gaan gebruiken en bij Chocomel zelf 21% meer na het fan worden. Ook geeft  gemiddeld gezien 36% van de Chocomel fans meer dan 11€ per maand uit ten aanzien van 14% van de fans, bij Optimel is dit zelfs 56% van de fans tegenover 20% van de niet fans. De groep fans hebben dan ook een sterkere merkvoorkeur dan gemiddeld alsmede grotere Net Promoter Score.

Al met al interessante insights die hopelijk mee kunnen helpen in de verdere acceptatie van Social Media voor verschillende merken. Je kunt je dus ook voorstellen dat wij blij zijn met dergelijke onderzoeken. Het bewijst eens te meer dat de werkzaamheden die wij voor bijvoorbeeld merken als Bonduelle en Dove  doen, waar wij het online sociale stuk voor op ons nemen, de moeite waard zijn( niet verwonderlijk natuurlijk de Fast Moving Consumer Goods zijn de meest aantrekkelijke merken op Facebook). Toch blijkt het voor andere merken toch wat lastiger om de switch goed te kunnen maken. Immers van veel merken komen nog regelmatig vragen als, wat heb ik aan een Facebook community terwijl ik al een community op mijn eigen website heb of wat moet ik met al die fans van mijn merk en hoe kan zorgen dat ik dat ik echt de interactie met mijn fans kan aangaan?

Op deze en tal van andere vragen rondom Social Media en hoe deze in te zetten voor je bedrijf hebben wij in ieder geval bij Emakina.NL een team van experts klaar staan. Bel ons eens op 010 – 217 15 00 of stuur eens een mailtje dan kunnen we kijken wat we voor jou bedrijf kunnen beteken.

gallery image