05/12/2012

“Techniek maakt het mogelijk om consumenten te verrassen; dat is meer waard dan passieve ‘likes’ op Facebook.”

Author: Leon

Hans is een opvallende verschijning bij Emakina.NL: hij is tot in de puntjes gestyled en je zou bijna niet geloven dat ‘ie ook nog eens een enorme ‘geek’ is. Maar zijn voorliefde voor gadgets en het kunnen inzien wat de mogelijkheden ervan zijn ná de hype, maken hem wel de ideale innovations-manager. Soms loopt ‘ie iets te hard van stapel, maar dan is hij blij dat er collega’s zijn die hem van z’n roze innovatiewolk plukken.

 

Emakina.NL is een full-service digital agency. En hoewel alles draait om ‘online’ proberen we het toch vooral ook zo menselijk mogelijk te houden. Het is dezelfde combinatie die Hans nastreeft. Na zijn studie Informatica en daarna Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam merkte hij al snel dat het juist de creativiteit van mensen is, die techniek verder brengt. “Als je een idee hebt, zit je op een roze wolk. Dat geldt volgens mij voor iedereen: je raakt verblind door je eigen enthousiasme. Zeker met alle mogelijkheden die techniek biedt. Maar met de juiste mensen om je heen, kun je zo’n idee pas echt verder brengen.”

 

Volgens Hans is dat ook de kracht van Emakina.NL: grensoverschrijdend werken voor internationale klanten en tegelijkertijd profiteren van de kleinschaligheid van een lokaal bureau. “Het kunnen sparren met de beste mensen is natuurlijk fijn, maar je moet oppassen dat je niet ten onder gaat aan die hoeveelheid van meningen. En hoewel ik bij Emakina ruim 350 collega’s heb, zitten we maar met een klein team op de vestiging in Rotterdam. Daar doet de mening van iedereen ertoe. Per project kunnen we de teamsamenstelling aanvullen met collega’s uit Brussel, Gent en Antwerpen.”

 

Het afgelopen jaar werkte Hans onder meer aan de Nieuwjaarsduik- en Schaatssite van Unox, maar ook aan het vrouwenplatform Yunomi en voor het merk Dove. “Dankzij onze platformen en expertise beschikken we over gigantisch veel consumerinsights, die de input leveren voor succescases. Uiteindelijk bedenken we dan samen met een merk unieke content-based activaties, zoals voor Unox ‘Waar gaan we schaatsen.nl’. Als ik dan op Facebook zie dat zelfs mijn eigen vrienden schaatslocaties aan het uploaden zijn, dan geeft dat wel een kick ja. Vooral omdat ik het nog niet bij hen had geplugd, hahaha.”

 

“Ik merk dat de focus bij veel merken nog vaak ligt op het realiseren van zoveel mogelijk Facebook-‘likes’. Als enige Preferred Developer van Facebook in de Benelux weten we dat de echt interessante cases pas beginnen ná die ‘like’. Je krijgt dan de kans om in de nieuwsfeed van mensen terecht te komen. Consumenten verwachten dat ‘hun merken’ persoonlijker zijn en wij kunnen dat bieden.” Met techniek kun je een hoop realiseren, maar uiteindelijk gaat het toch om het creatieve concept dat erachter zit. “Er zijn fantastische bureaus in Nederland en België, die mooie dingen maken. Je ziet dat consumenten gewoon graag verrast worden. Ze smullen van Drawsome-inhaker van KLM en de Volkswagenjackpot waarbij een jackpot werd uitgekeerd aan iemand die zich wél aan de snelheidslimiet hield op een weg waar veel hardrijders waren. Het zijn juist dit soort verrassende merkuitingen die meer sympathie creëren en op termijn zorgen voor meer sales.”

 

Omdat Hans bij ons op kantoor de meeste apps, gadgets, rss-feeds en tweets heeft, zal het niemand verbazen dat ‘ie ook buiten kantooruren met z’n werk bezig is. Zo schrijft hij voor BelgianCowboys (het broertje van DutchCowboys) en is hij Chief Epicness van JongTuig.com. En hoewel dat natuurlijk übercool is, heeft dat ook zo z’n nadelen: “Als ik in de supermarkt sta en ik zie een actie van een merk, dan denk ik gelijk na over hoe die actie verder geoptimaliseerd had kunnen worden.” Tja, dat is nou beroepsdeformatie, Hans!  Verder is ‘ie gelukkig heel gewoon gebleven.

gallery image