Emakina is now part of the epam family
Read the announcement
Select your location
07/16/2012

Yunomi: succesvol door vrouwen, voor vrouwen.

Author: Leon

Al ruim 3 jaar is Yunomi in de lucht en het is één van de grootste vrouwencommunities in de Benelux. Ruim 400.000 leden, waarvan een groot deel dagelijks inlogt. Bovendien is het platform een succesvolle case voor marketeers, omdat het volledig in eigendom is van Unilever. Het is een droomproject, waarop veel andere merken jaloers zullen zijn. Bij Emakina.NL zijn we erg trots dat we dit platform hebben gerealiseerd, alhoewel de voltooid verleden tijd niet correct is. Want Yunomi groeit en verandert nog elke dag.

En ook andere merken zitten niet stil en lanceren hun eigen platform. Waarbij soms wordt geclaimd dat er uitsluitend user generated content wordt gepubliceerd. Wel vreemd natuurlijk dat zulke claims worden gedaan terwijl geen enkel branded platform vrij is van redactionele content.

Yunomi vaart ondertussen haar eigen koers. Duizenden vrouwen loggen dagelijks in en reageren op artikelen van elkaar en op die van de redactie. Gemiddeld 90% van de artikelen (89% in BE en 91% in NL) is user-generated en dat aandeel wordt nog steeds groter. De branded content is daarnaast razend populair. In tegenstelling tot wat veel marketeers lijken te denken, zijn consumenten helemaal niet anti-merk. Althans, niet op Yunomi. Artikelen over Knorr, Dove of Unox mogen telkens op honderden positieve reacties rekenen en de leden van het vrouwenplatform brengen graag tijd door in de branded omgeving. Niet alleen om free samples te ontvangen, zoals vaak wordt gedacht. Artikelen worden serieus becommentarieerd en spelletjes met veel plezier gespeeld.

Als je een platform beheert met als slogan ‘door vrouwen, voor vrouwen’ moet je dat ook waarmaken. En dat lijkt bij Yunomi de sleutel tot succes. De redactie, de platformmanagers, designers en zelfs de flashdevelopers zijn allen vrouw. En uit alle leden wordt jaarlijks een team van zogenaamde Nominees samengesteld. Deze vrouwen schrijven veelvuldig voor de website en komen regelmatig samen. Ze adviseren de redactie en krijgen kijkjes in de keuken bij hun favoriete merken. Overigens is Yunomi niet mannenschuw: leden en collega’s van het mannelijke geslacht hebben ook hun zegje klaar. Desondanks voelen voornamelijk vrouwen zich écht thuis op Yunomi.

Momenteel wordt de site verfrist qua design en gaat er één en ander veranderen in de opzet. Hierdoor zal Yunomi nog meer vrouwen aan zich kunnen binden en zal het percentage user generated bijdragen waarschijnlijk dichter bij de 100% komen dan bij menig andere community. Een prestatie waar we als social-specialisten natuurlijk erg trots op zijn! Natuurlijk kijken we met veel plezier naar de sites van andere merken. En zoals zij lessen trekken uit Yunomi, zullen wij dat doen uit hun aanpak. Daar was het internet immers ooit voor bedoeld: sharing knowledge. Wie meer wil weten over het succesvol neerzetten van een branded platform, mag natuurlijk altijd contact opnemen per mail of old school per telefoon. We vertellen graag wat we met onze kennis kunnen doen voor jouw merkfans.

gallery image